Wij zijn gesloten van donderdag 21/12/2023 t.e.m. maandag 01/01/2024

Ecohout heeft voor u de volgende artikelen

promo

€ 21,00

€ 18,00/ bussel

Wilgen zelf vlechten

De wilg is zeer buigzaam en - als het hout eenmaal gedroogd is - zéér taai. Daarom worden de wilgentakken gevlochten als ze net gekapt zijn. De wilgentenen schuttingen zijn natuurvriendelijk, hebben een natuurlijke uitstraling en passen in vrijwel elke omgeving. Grondpalen worden doorvlochten met twee- of driejarige wilgentenen, meestal zal gekozen worden voor kastanje grondpalen, die zo’n 15 tot 25 jaar meegaan. 1 bussel bestaat uit 20 takken van 4 meter lang. Deze wilgentakken zijn 2 à 3 cm op hun dikste, 0,5 cm op het uiteinde. Best voorzie je steeds ca. 1,3 bussels per m² vlechtwerk. OPGELET: deze takken zijn enkel beschikbaar tussen december en april. Tijdig reserveren is aanbevolen! Bekijk zeker onze online handleiding voor de plaatsing van deze wilgentakken via exzo.be!

Meer informatie »

Wilgen zelf vlechten

De wilg is een inlandse houtsoort die al eeuwen lang gebruikt wordt. Vlechtwerk van wilgentenen, wilgenpalen en wilgenstokken is in Europa een eeuwenoude traditie. De oudste overblijfselen van gevlochten wanden dateren van ongeveer 3000 voor Christus. Destijds werden muren voor huizen gevlochten om ze vervolgens aan te smeren met leem. De wilg is zeer buigzaam en - als het hout eenmaal gedroogd is - zéér taai. Daarom worden de takken gevlochten als ze net gekapt zijn.

De wilgentenen schuttingen zijn natuurvriendelijk, hebben een natuurlijke uitstraling en passen in vrijwel elke omgeving. Grondpalen worden doorvlochten met twee- of driejarige wilgentenen, meestal zal gekozen worden voor kastanje grondpalen, die zo’n 15 tot 25 jaar meegaan. Maar men kan ook kiezen voor wilgenpalen die uitlopen. Daarmee creëert u een wilgentenenschutting die echt leeft! U hoeft alleen te zorgen voor voldoende watertoevoer en ’s winters de jonge twijgen te snoeien of mee te vlechten.
De wilgentenen zijn handmatig gesorteerd ten behoeve van het vlechten van schuttingen: allemaal ongeveer even lang, dik en mooi recht. Zouden de wilgentenen van knotwilgen langs de sloot komen, dan zouden ze te dik en krom zijn voor het vlechten van een sterke schutting.

Na tien jaar gaat het vlechtwerk van deze natuurlijke omheining stilaan achteruit. De levensduur hangt sterk af van de plaatselijke omstandigheden, begroeiing en oriëntatie. Daarom raden wij u aan om na acht jaar de zwakke delen te vervangen. De bovenste takken kunnen verwijderd worden en alles wordt terug mooi tot boven op gevlochten. De duurzaamheid kan wel vergroot worden door de omheining met klimplanten te laten begroeien.

Plaatsing
Na het verwijderen van eventueel bestaande begroeiing vlechten we ter plaatse de schutting met behulp van grondpalen en wilgentenen. Grondpalen worden zo’n 60 cm uit elkaar en 60 cm diep, in de grond gezet om een sterke schutting voor te bereiden. Vervolgens worden de grondpalen op de gewenste hoogte handmatig ingeslagen en afgezaagd. Wilgentenen schuttingen kunnen in diverse hoogten geplaatst worden, van 30 tot 300 cm hoog, eventueel af- of oplopend.

Het maken gebeurt vanaf de bladval eind november tot in het voorjaar. Het gehakte hout is dan voldoende taai en gewillig om het te buigen en te vlechten. Vanaf april is het hout te droog geworden om nog mee te vlechten. Wilgentenen afsluitingen maken kan ook zelf gedaan worden. Ecohout kan u kastanjepalen en wilgentenen leveren én de benodigde uitleg en handleiding om zelf een natuurvriendelijke omheining te vlechten.

Wenst u in het voor- of najaar een zelf een dergelijk gevlochten tuinscherm te maken, contacteer ons gerust in de loop van het jaar om uw project te bespreken. Wij kunnen de wilgentenen reserveren voor u en houden u op de hoogte van het moment dat ze leverbaar zijn.

Voor grote projecten en overheden bieden wij ook volgende artikelen aan:
(prijzen op aanvraag)
/ Uitlopende palen: elke gewenste diameter en hoogte.
/ Wilgen latjes: 10 tot 15 mm dik / 2,5 tot 3 meter lang
/ Wilgen dekgarden: 15 tot 20 mm dik / 3,5 tot 4 meter lang
/ Wilgen tuinlatten: 20 tot 30 mm dik / 4 meter lang
/ Wilgen peuten: 30 tot 40 mm dik / 5 meter lang
/ Kastanje Gaulettes: 20 tot 35 mm dik / 3 meter lang
/ Kastanje Perches: 35 tot 50 mm dik / 3 meter lang

Cookies | Uw privacy | Ecohout is onderdeel van EXZO