Met hout kan u prachtige dingen realiseren: een prachtige gevelbekleding voor uw woning, een nieuw tuinhuis, een nieuw terras, een nieuwe afsluiting en zoveel meer.
Hout heeft een bijzonder mooie natuurlijke uitstraling, waar het ook toegepast wordt. Veelal zien we prachtige foto's van realisaties, of zien we het werk van een timmerman, en willen we natuurlijk zelf graag aan de slag gaan om zelf iets moois tot stand te brengen.
Hiervoor zijn er enkel basiselementen die steeds terugkeren waarmee we rekening moeten houden bij het bestellen en verwerken van hout, terrasplanken en planchetten...
Hout is namelijk een organisch materiaal in tegenstelling tot beton, composiet, metaal en andere. Volgende eigenschappen lichten we graag toe, zodoende u te helpen met een perfecte plaatsing.
Hout is organisch materiaal
Hout heeft in veel gevallen een prachtige tekening. Toch kan het voorkomen dat er plots midden in een plank een minder mooi stuk of een knoop voorkomt. Door te werken in wildverband kan je dit stuk van de plank eruitzagen en mooi verder werken met het overige deel van de plank. Op die manier beperk je het gedeelte uitval. Sowieso adviseren wij steeds om 5 % extra te bestellen om dergelijke uitval op te vangen. Op die manier ben je niet genoodzaakt om dit mindere stuk te verwerken in je gevel of je terras. Of hoef je niet noodzakelijk nog eens 1 of 2 extra planken achteraf bij te bestellen. Wens je niet in wildverband te werken, maar toch op volle lengte, dan kan het percentage aan uitval mogelijks nog iets groter zijn.
Verzaagd verlies beperken
Bij het verwerken van houten planken zal je merken dat de beschikbare lengtes niet altijd exact uitkomen met wat je juist nodig hebt. Je zal de planken dus lichtjes moeten inkorten. Het niet-bruikbare deel heet 'verzaagd verlies'. Graag zoeken wij steeds de lengtes uit die het dichte aanleunen bij wat u exact nodig heeft, zodat het verzaagd verlies zo beperkt blijft. Op die manier zal je dus net altijd wat meer moeten bestellen dan de effectieve oppervlak van je terras of gevel. Wij adviseren dat u hier steeds 5% extra voorziet. Door te werken in wildverband, met hier en daar een zichtbare naad, beperkt u uiteraard ook het verzaagd verlies.
Vaste lengtes aanbieden
Graag kijken wij in onze stock na welke planken het dichtste aanleunen bij uw gewenste lengte. Op die manier spaart u heel wat uit, aangezien het verzaagd verlies op die manier beperkt blijft. Toch neemt u steeds best planken die net wat langer zijn dan wat u nodig heeft. Op die manier kan u de kopse kanten zelf mooi haaks inkorten, zodat dit steeds perfect gedaan is. De kopse kanten van planken zijn immers niet steeds kant-en-klaar en worden best nog even bijgezaagd, alvorens te verwerken. Bij een gemiddelde lengte van planken van bijvoorbeeld 300 cm kan het dus ook zijn dat deze 290 of 295 cm netto bruikbaar zijn. Door uw hout net iets langer te bestellen, voorkom je niet alleen dat je mogelijks net tekort komt in lengte, maar kan je de kopse kanten ook perfect zelf recht afzagen.
Kopscheuren beperken
Hout zal na het kappen van de bomen, al dan niet kunstmatig in droogovens, drogen alvorens te verwerken. Hierbij is het zo dat de kopse kanten steeds sneller drogen dan het middenste van een plank. Door dit verschil in snelheid van drogen is het niet uitgesloten dat op de kopse kant kleine scheurtjes kunnen voorkomen, kopscheuren genaamd. Dit is meteen ook weer een reden om de planken net iets langer te bestellen, dan de effectieve nodige lengte. Je kan de planken dan mooi afkorten op maat en de scheuren wegzagen waardoor je enkel het beste stuk hout kan verwerken. Nieuwe kopscheuren zullen nagenoeg niet meer voorkomen, als het hout perfect is qua droging.
Vochtkringen - bloeden verdwijnen
Hout die een lange tijd binnen gestockeerd heeft gelegen, zal bij de verwerking in contact komen met regen en vocht. Hierdoor zullen in het begin soms vochtkringen zichtbaar zijn. Dit komt deels ook door de aanwezig stoffen in het hout (zoals looizuur). Na een korte termijn zal je merken dat dit helemaal vanzelf zal verdwijnen als deze inhoudsstoffen uitgeregend zijn. Uiteindelijk zullen deze kringen volledig verdwijnen waardoor je één egaal vergrijsd uiterlijk zal verkrijgen. Deze vochtkringen of bloeden van het hout komt zowel voor bij Europees hout (eik, lariks) als bij tropisch hout.
Drogen van hout
Sommige houtsoorten worden gedroogd op voorhand, sommige niet. Toch zullen de houten planken zich moeten aanpassen aan de wisselende temperaturen, hoeveelheden zonlicht en variabele vochtigheidsgraad van de omgeving. Als het hout nog niet geplaatst is, is het dus niet onmogelijk als je kiest voor het verwerken van planken langer dan 4 meter, dat de bovenste planken lichtjes kunnen opkrullen. Toch zal je merken dat bij het verwerken van de planken, deze nog steeds perfect bruikbaar zijn, door ze in hun juiste positie te bevestigen en vast te maken.
Bij het aanpassen aan deze wisselende omstandigheden kunnen bij Europese hard- en zachthoutsoorten hierdoor kleine windscheurtjes voorkomen in het hout. Deze gradatie verschilt per houtsoort. Algemeen kan je wel stellen dat tropisch hout hier minder gevoelig aan is. Deze windscheuren dragen ook bij aan het karakter en de charme van de gebruikte houtsoort, denk maar aan eikenhout die hier zijn typische natuurlijke uitstraling aan te danken heeft.
INOX bevestigings materiaal
Gebruik voor de bevestiging van houten gevelbekleding, terrasplanken, tuinschermen steeds inox materiaal zoals vijzen, nagels, beugels...
Ondank de beschikbaarheid van goedkoper gegalvaniseerd bevestigingsmateriaal is het niet uitgesloten dat de galvanisélaag bij het plaatsen lichtjes beschadigd kan geraken. Door bloot metaal in contact te brengen met hout, kunnen zwart-blauwe oxidatie vlekken ontstaan. Hout is als het ware 'allergisch' voor voor metaal, eenmaal blootgesteld aan vocht (zoals regen). Deze vlekken worden soms verward met schimmel, maar het is eigenlijk zuiver te wijten aan gebruikte metaal. Gebruik dus steeds roestvrij staal, zoals inox.
Spinthout uitsluiten
Een stam bestaat steeds uit duurzaam kernhout en aan de zijkant (schorskant) een fijne spintlaag die niet duurzaam is. Deze spintlaag is herkenbaar aan zijn opvallende ander kleur, meestal wit-geelachtig. Wij werken steeds enkel met duurzaam kernhout, waarbij gelet wordt dat er geen spinthout aanwezig is. Toch is het soms niet 100% uitgesloten dat er een minieme aanwezigheid is van spint, dit gezien de organische vorm van de boom. Een uitzonderlijke minieme aanwezig van spinthout is dus niet helemaal te vermijden. Dit valt ook onder 'uitval', door de kleine marge die extra besteld is, kan je dit stuk mooi uitzagen en dien je dit niet te verwerken.
Rechtheid van hout
Planken, planchetten en terrasplanken worden uiteraard steeds 100% kaarsrecht verzaagd. Toch kan het gebeuren dat planken (vooral lange lengtes) zich door het vormen van een ideale vochtigheidsgraad, een minieme kromming gaan vertonen. Dat komt doordat alle houtsoorten steeds een zeker spanning in zich heeft, die doorbroken wordt bij het verzagen. Bij langere lengtes, bijvoorbeeld tussen 4 en 6 meter lengte kan geen zekerheid geboden worden inzake rechtheid. Uiteraard zal u geen bolle of holle planken ontvangen, maar een afwijking van 1 a 2 cm kan makkelijk opgevangen worden door het hout te halveren. De planken dienen in dat geval verzaagd te worden in 2, waardoor de afwijking niet meer opvalt. Weer een groot voordeel van te werken in wildverband ten opzichte van volle lengte. Wens je toch enkel te werken met grote lengtes, voorzie dan steeds wat extra, zodat je de vrijheid hebt om enkel de beste en rechtste planken te gebruiken.
Natuurlijk kleurverschil
Hout is een natuurproduct waarbij kleurverschillen aanwezig kunnen zijn, door het natuurlijke pigment in het hout. Hierdoor kan het soms gebeuren dat in één enkele plank soms kleurverschillen kunnen zijn. Ook zal de kleur wijzigen door de hoeveelheid licht. Deze kleurverschillen zullen verdwijnen naarmate zon en weersinvloeden het hout zullen doen vergrijzen, waardoor één egale vergrijsde tint zal blijven.
Tand-groefverbinding
Planchetten zijn steeds voorzien van een tand- groefverbinding om de planken met mekaar optimaal contact te laten hebben. Dankzij deze tand en groef die mooi in mekaar past, blijven de planken mooi gesloten, ook als deze door verdere droging van het hout een lichte krimp kunnen vertonen. Omgekeerd is het ook mogelijk dat het hout lichtjes gaat uitzetten bij lange periodes van hoge vochtigheid en regen. Voorzie dus steeds een minieme uitzettingsvoeg van 2-3 mm (ook voor tropisch hout) in de tandgroef zodat het hout ruimte heeft om uit te zetten. Dergelijke voeg laat het hout in de tandgroef verbinding toe om te werken zonder problemen te veroorzaken.
Gevelbekleding
Voor gevelbekleding telt slechts 1 zijde: de voorkant. Dit omdat de achterkant namelijk in de meeste gevallen niet zichtbaar is. De voorzijde van de geleverde planken zal dus steeds met de grootste voorzichtigheid behandeld worden, zodat deze niet beschadigd geraken. Mocht er toch beschadiging aanwezig zijn, groter dan de minieme te voorziene hoeveelheid verzaagd verlies, wordt dit onmiddellijk vervangen. Anderzijds wordt er geen rekening gehouden met de achterzijde. Deze kunnen sporen van de zaag vertonen waarmee ze verzaagd zijn, of sporen van het verpakkingsmateriaal. Mocht het uitzonderlijk gebeuren dat de tand-groefverbinding achteraan beschadigd geraakt bij het verpakken van de materialen, maar dit niet zichtbaar is eenmaal geplaatst, blijft een perfecte voorkant behouden. Dergelijke uitzonderlijke, na plaatsing onzichtbare beschadiging, is beperkt toegelaten.
Uw winkelmandje is leeg.
Persoonlijk advies
Eco - logisch
Snelle levering
Grote stock
1000 m² showroom
Cookies | Uw privacy | Ecohout is onderdeel van EXZO