Ecohout heeft voor u de volgende artikelen

€ 36,00/ m²

Tuinwand Eik

Een tuinwand is een strakke houten tuinafsluiting die visueel niet onderbroken wordt door zichtbare palen. De bekleding met houten planken wordt hier langs de voorzijde van de palen voorzien waardoor een bijzonder mooie en unieke omheining wordt verkregen. Eiken bekleding voor uw tuinwand geeft een naturelle, warme, landelijke uitstraling aan uw omheining. Eiken hout is een 'levendige' houtsoort waardoor je met deze planken niet dezelfde perfecte plaatsing kan verkrijgen als met tropisch of thermisch hout. Door de krimp/zwelmarge kan de breedte van de voeg dus lichtjes variëren. Palen worden voor eiken tuinwanden steeds elke 90 cm uit elkaar geplaatst. Tussen de palen steeds 2 verticale tussenpalen (5 x 5 cm) voorzien. Deze hoeven niet in de grond, maar zorgen er voor dat de planchetten elke 30 cm vast zitten. Dit om de beweging optimaal te beperken. Laat ons uw project gerust weten en wij maken graag de berekening voor u.

Meer informatie »

€ 89,00

€ 84,85/ m²

Tuinwand Hardhout FSC

Een tuinwand is een strakke, houten tuinafsluiting die visueel niet onderbroken wordt door zichtbare palen. De bekleding met houten planken is hier langs de voorzijde van de palen voorzien waardoor een bijzonder mooie en unieke omheining wordt verkregen. Bekleding kan met hardhouten planchetten (mussenbek - visbek) in FSC padouk, afromosia, iroko of itauba. Tropisch hardhout heeft een mooie egale tekening, is bijzonder duurzaam, sterk en heeft een heel mooie, luxueuze uitstraling. Naast deze klassiek planchetten kan je ook alle ander mogelijke profielen gebruiken zoals latten, parallellogram en andere. Deze vindt je terug onder de rubriek 'Gevelbekleding' Palen worden voor hardhouten tuinwanden steeds elke 75 cm uit elkaar geplaatst. Laat ons uw project gerust weten, dan maken wij graag een offerte op maat voor u.

Meer informatie »

€ 39,95/ m²

Tuinwand Thermisch hout

Een tuinwand is een strakke houten tuinafsluiting die visueel niet onderbroken wordt door zichtbare palen. De bekleding met houten planken wordt hier langs de voorzijde van de palen voorzien waardoor een bijzonder mooie en unieke omheining wordt verkregen. Bekleding kan met thermisch behandeld zachthout zoals thermowood grenen of thermo ayous. Thermowood is thermisch behandeld dennenhout. Deze heeft origineel een geelbruine kleur maar vergrijst heel mooi. Typisch voor dennenhout is de aanwezigheid van knopen in het hout, die een mooie, levendige uitstraling geven. Thermo ayous is tropisch zachthout, met een tekening zoals tropisch hardhout, dus zonder aanwezigheid van knopen en met een bijzonder mooie vergrijzing. Beide hebben dankzij de thermische behandeling eenzelfde duurzaamheidsklasse als tropisch hardhout, hun levensduur is dus evenwaardig. Naast deze klassieke planchetten kan je ook alle andere mogelijke profielen gebruiken zoals latten, parallellogram en andere. Deze vindt je terug onder de rubriek 'Gevelbekleding' Palen worden afhankelijk van de lengte van de beschikbare planken elke 1 tot 1.4 m uit elkaar geplaatst. Thermowood planchetten van 2 cm dikte hebben we beschikbaar op 240 cm lengte (met kopse TG), of 420 cm (zonder kopse TG). Thermo ayous planchetten van 2 cm dikte hebben we beschikbaar in lengtes tussen 3 en 6 meter. Laat ons uw project gerust weten, wij maken graag de berekening voor u op maat.

Meer informatie »

Tuinwand

Steeds welkom in onze toonzaal voor gericht advies of besprekingen over uw project!

Een tuinwand is een bijzonder strakke, moderne tuinafsluiting die niet onderbroken wordt door zichtbare palen en die enorm veel mogelijkheden biedt in afwerking. Door deze manier van opbouw kan je namelijk uw tuin omheining volledig personaliseren volgens eigen voorkeur.

Ondanks het enorm grote aanbod van tuinschermen en afsluitingen, merken we dat veel klanten toch hun zin niet vinden tussen het standaard aanbod op de Belgische markt. Bij het ene tuinscherm is de zichtdichtheid te groot, bij de andere te klein. De afmetingen (hoogte - lengte) komen niet overeen met wat gezocht wordt, of de houtsoort en stijl kloppen niet goed met de reeds gebruikte materialen van de woning.
Dan is een tuinwand de perfect oplossing aangezien u met de bekleding de volledige look zelf kan bepalen. Deze (gevel)bekleding wordt gewoon langs de voorzijde van de palen gemonteerd, waardoor één strakke doorlopende wand wordt gecreëerd.

Palen
Bij een tuinwand dienen de palen op een regelmatige tussenafstand geplaatst te worden. Deze tussenafstand wordt bepaald door de houtsoort. Kies je voor een thermisch behandelde houtsoort zoals thermowood of thermo ayous, dan kan je een tussenafstand voorzien van ca. 1 - 1.2 m. Dit omdat deze houtsoorten redelijk stabiel zijn.
Verkies je toch hardhouten bekleding, dan beperk je de tussenafstand tussen de palen best tot 75 cm. Kies je voor een Europese hardhoutsoort zoals eik, dan voorzie je zelfs best extra tussenlatten om de speling van het hout optimaal te beperken.
Door de juiste tussenafstand te gebruiken krijgt het hout namelijk geen mogelijkheid tot 'leven' of zetten. Plaats je de palen toch op een te grote tussenafstand, dan riskeer je dat de planken zich toch gaan bol zetten of kromming kunnen gaan vertonen.

Bekleding
Voor de bekleding heeft u de volledige vrije keuze in alle houtsoorten, profielen en afwerkingen die u volledig zelf kan kiezen volgens gewenste prijs of budget. U kan kiezen voor een vlakke wand door middel van planchetten of u kan kiezen voor meer structuur en reliëf door te kiezen voor enkele of dubbele blokprofielen, parallellogrammen of zelfs een voeg tussen de planken.

De bekleding kan zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden.
Op deze manier zorg je zelf voor de gewenste structuur, zichtdichheid of openheid.
Voor de hardhoutsoorten heeft u de mogelijkheid uit: padouk (padouck, padoek), afromosia (afrormosia), ipé, itauba,...
Maar ook Europees hardhout zoals eik of robinia behoren tot de mogelijkheden.
Wens je te kiezen voor een thermische houtsoort dan biedt onze thermowood en thermo ayous in al zijn profielen zeker voldoende inspiratie.

Respecteer steeds de nodige voorgestelde dikte van het hout. Voor tropisch hout kan de dikte van 15 mm gebruikt worden. Ook al is themowood grenen op 18 mm dikte en thermo ayous op 15 mm dikte misschien goedkoper. Deze geeft niet dezelfde stevigheid als de 20 mm dikte die wij steeds adviseren.

Het volledige gamma gevelbekleding kan toegepast worden als tuinwand, dus laat u gerust inspireren door de vele mogelijkheden.

Plaatsingstips
/ Steeds inox bevestigingsmateriaal gebruiken. De bekleding kan je schroeven met vijzen maar ook onzichtbaar bevestigen door de beplanking te schieten met heel fijne nagels, minibrads genaamd. Deze hebben een héél fijne kop, die na het schieten in het hout verzonken zit, waardoor deze nagenoeg onzichbaar vast zitten. Ook adviseren wij steeds om de planken te lijmen met PU-lijm, houtlijm of siliconenlijm. Door het hout zowel te schieten als te lijmen zit het hout perfect vast.

/ Indien planchetten worden gebruikt of andere nauw aansluitende bekleding, voorzie je best steeds een voeg van 2 - 3 mm. Door de tandgroef verbindingen in het hout (mussenbek/visbek) geeft deze voeg nooit een visuele opening tussen de planken. Dergelijke voeg is aangeraden als uitzettingsruimte voor het hout. Deze voeg is niet nodig op de kopse kant aan de paal.

/ Om te voorkomen dat het hout onderaan vocht kan opzuigen, vermijdt je best alle contact met gras of aarde. Dit kan door de onderste planken pas enkele cm's boven de grond te monteren of te werken met een beton afboording (betonborduur, betonplaat) onderaan. Hierdoor heeft het hout geen contact met de aarde, waardoor de levensduur niet wordt beperkt. Een betonboord is dus niet noodzakelijk maar zorgt wel voor een mooi ogende overgang met de ondergrond.

/ Respecteer steeds de tussenafstand tussen de palen volgens type houtsoort. Palen dienen steeds 60 - 70 cm in de grond te staan voor voldoende stevigheid. Aangezien onze selectie van mogelijke bekledingen steeds gebaseerd is op duurzaamheid, werken we ook enkel met hardhouten palen in de grond. Deze geven voldoende duurzaamheid op lange termijn. Palen steeds vastzetten in de grond met beton of stabilisé. De meeste tuinwanden zijn volledig gesloten, waardoor deze wel wat wind vangen en een betonnen fundering van de palen aangewezen is.

/ Voorzie voor een tuinwand steeds 5 à 10% extra gevelbekleding om uitval of verzaagd verlies op te vangen. Dit wordt ook steeds zo gedaan bij gevelbekleding. Door de tussenafstand van de palen is er kans op wat verzaagd verlies. Hou hier rekening mee bij de bestelling.

/ Planchetten of andere planken dienen steeds met de kopse kant te starten of te eindigen op een paal (tenzij voorzien kopse tandgroef verbinding). Op die manier zitten de planken steeds optimaal vast.

Cookies | Uw privacy | Ecohout is onderdeel van EXZO